YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN CHEMCAD
CHEMCAD Nedir?
CHEMCAD, kimya endüstrisinde verimliliği artırmak ve mühendislik kararlarını iyileştirmek için kullanılan bir kimyasal proses simülasyon yazılımıdır.
CHEMCAD araştırma ve geliştirme, proje/proses dizaynı ve optimizasyonu, operasyon/bakım, güvenlik ve tehlike analizi, çevreci çalışmalar ve analizler gibi pek çok uygulama için kullanılabilir.
CHEMCAD üretim, rafineri, ticari kimyasallar, kaliteli ve özel kimyasallar, ilaç sektörü, özel üretimler, mühendislik ve inşaat, danışmanlık, proses cihazları üretimleri gibi pek çok sektörde kullanılabilir.
CHEMCAD’i Nasıl Kullanırız ?
CHEMCAD’i ilk açtığımızda karşımıza çıkan ekrandaki “workspace” bizim çalışma alanımızdır. En sağdaki “Palette” kısmından ise simulasyonumuzda kullanmak istediğimiz “mixer”, “compressor” gibi elemanlara ulaşabiliriz.
İlk aşamada en basit haliyle bir simülasyon oluşturmak için yapmamız gerekenler simülasyonumuzda gerekli “component” seçimini yapmak, sistemin termodinamik ayarlarını değiştirmek ve istediğimiz birimde çalışması için birim ayarı yapmaktır.
İlk olarak “component” seçimi yapmak için “Termophysical” başlığı altından “Select Component” başlığına tıklamalıyız. Bu başlığa tıkladığımızda karşımıza bu pencere çıkacaktır :
Çıkan bu pencereden seçiminizi yapmak için gerekli “component” i bulup üzerine çift tıklamalıyız. (Teyit etmek amaçlı seçtiklerimizi sağ kısımda bulunan “Selected Components” kısmından kontrol edebiliriz) Örnek olarak “water” ekleyelim ve sonrasında “OK” a tıklayarak ekleme işlemimizi tamamlayalım. Bu işlemden sonra karşımıza bu pencere çıkar :
Bu pencereden sistemimizin çalışmasını istediğimiz termodinamik ayarları yaparız. Örnek olarak “Global K- value model” için Peng-Robinson seçerek bu aşama için de işlemimizi tamamlamak için “OK”a tıklayalım.
Temel düzeyde son aşama olarak sistemin istediğimiz birimlerde çalışması için “Format” başlığı altından “Engineering Units” başlığına tıklamalıyız. Bu başlığa tıkladığımızda karşımıza bu pencere çıkacaktır :
Buradan istediğimiz birim seçimini yapabiliriz. Aşağıdaki butonlardan “Formal SI” seçimi yapalım, basınç için de seçimimizi atm olarak değiştirelim ve “OK”a tıklayarak seçimimizi kaydedelim.
Bu aşamaya kadar sistemimiz için “component” seçimi yaptık, gerekli termodinamik ayarları düzenledik ve birim seçimimizi yaptık.
Şimdi penceremizin sağ kısmında kalan “palette” bölümünü kullanarak en basit haliyle “feed” ve “product” içeren bir simülasyon yapalım. Bunun için “palette” kısmında bulunan “feed”i fare ile “workspace” alanına taşımamız ve bırakmamız yeterli. Aynısını “product” için de yaptıktan sonra “workspace” imizde böyle bir görüntü oluşur :
Burada “feed”imizin ucunda görünen kırmızı nokta sistemden çıkışları, “product” ımızın ucunda gördüğümüz mavi nokta ise sisteme girişleri gösterir. Bu düzen “palette” kısmında gördüğümüz tüm elemanlar için aynıdır. Kırmızı noktanın üzerine gelip bir el işareti gördüğümüzde tıklayarak mavi nokta ile birleştirirsek sistemizde “stream” imimizi oluşturmuş oluruz.
Oluşan “stream” üzerine çift tıklayarak açılan pencerrede oluşturduğumuz akışa değerler verelim örneğin basınç 1 atm, “vapor fraction” 1 ve akışımız 100 kmol/h olsun. Yine seçimimizi “OK”a tıklayarak kaydedelim. Seçimlerimizi kaydettikten sonra “stream” üzerine tekrar tıklayarak bizim belirlemiş olduğumuz basınç değerinde sistemin çalışma sıcaklığını ve entalpisini görebiliriz :
Teşekkürler.
Referanslar :
https://www.chemstations.com/CHEMCAD/
https://www.chemstations.com/content/documents/CHEMCAD_7_User_Guide.pdf